- De wereldwijde olieprijzen zijn fors gedaald sinds de Amerikaanse president Donald Trump zijn importheffingen aankondigde.
- De prijs van een vat Oeralolie, ofwel Russische olie die voor de export is bestemd, viel vorige week terug tot onder de 50 dollar, het laagste niveau in bijna twee jaar tijd.
- Rusland kan de lagere olieprijzen op verschillende manieren compenseren, zonder dat de gevechtsoperaties in Oekraïne daardoor worden geraakt, zeggen energie-experts.
- Lees ook: In een extreem scenario kan de olieprijs tot $40 per vat dalen, volgens zakenbank Goldman Sachs
Rusland staat niet op de lijst van landen met extra importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump begin april presenteerde, maar zijn tarieven hebben wel duidelijke invloed op de olieprijzen. Dat is slecht nieuws voor de Russische president Vladimir Poetin.
De economische onzekerheid als gevolg van de handelsoorlog heeft geleid tot zorgen over een mogelijke recessie, waardoor de vraag naar olie afneemt en de prijzen dalen.
De Russische Oeral-olie werd vorige week verhandeld voor zo’n 50 dollar per vat.
China en India zijn de belangrijkste kopers van Russische olie, nadat Moskou stevige sancties kreeg opgelegd door westerse landen, vanwege de invasie van Oekraïne ruim drie jaar geleden.
Brent-olie, de wereldwijde benchmark, werd maandag verhandeld voor iets meer dan 66 dollar per vat en is dit jaar met zo'n 11 procent gedaald.
Energie-expert Clayton Seigle van het Center for Strategic and International Studies zegt tegen Business Insider: "Oeral-olie daalde samen met andere ruwe-oliesoorten, waaronder de benchmark Brent, omdat analisten vanwege de escalerende handelsoorlog hun verwachtingen voor de vraag naar olie naar beneden hebben bijgesteld."
Portfoliomanager Henry Hoffman van SL Advisors zegt dat de scherpe terugval van de prijs van Oeral-olie wijst op toenemende fragmentatie op de wereldwijde oliemarkt. "Oeral-olie staat onder disproportioneel grote druk vanwege de sancties en zorgen over het langer voortduren van het conflict, na opmerkingen van president Trump over 'de oorlog van Biden'".

Rusland heeft zijn begroting gebaseerd op een gemiddelde olieprijs van zo'n 70 dollar per vat voor dit jaar. In maart zei het Russische ministerie van Financiën te verwachten dat de prijzen eerder rond de 60 dollar uit zullen komen.
De Russische overheid haalt zo'n 30 procent van zijn inkomsten uit olie en gas. Maar de dalende prijzen hoeven Moskou niet per se te dwingen om grote veranderingen door te voeren. "De terugval van de prijs van Oeral-olie zal de Russische olie-inkomsten raken, maar Moskou kan dat deels compenseren door meer te gaan verkopen, omdat het prijsplafond op dit moment geen beperkende factor is", zegt Seigle.
Rusland voelt lage olieprijs wel
Onderzoeker John Lough van het New Eurasian Strategies Centre zegt dat Poetin verschillende mogelijkheden heeft. "Als olieprijzen lange tijd rond de 50 dollar blijven schommelen, zal Rusland behoorlijk wat pijn lijden. Het land kan echter nog steeds het hoofd boven water te houden door de roebel te devalueren, een beroep te doen op het staatsinvesteringsfonds en door banken te stimuleren om staatsobligaties te kopen", zegt hij tegen Business Insider.
De militaire uitgaven van Moskou worden volgens Lough niet meteen geraakt. Pas als "de prijzen terugvallen naar 45 dollar wordt de situatie echt uitdagender en zijn er bezuinigingen nodig", zegt Lough. "Er zullen niet direct gevolgen zijn voor de militaire industrie, want 80 procent van de wapenaankopen van dit jaar zijn al betaald."
Energiestrateeg Brian Leisen van RBC Capital Markets zegt tegen Business Insider dat Rusland andere wegen zal zoeken om de militaire bestedingen voor de oorlog in Oekraïne op peil te houden. "Ze hebben het hoogste defensiebudget sinds het ineenstorten van de Sovjet-Unie, maar je zult waarschijnlijk eerst elders bezuinigingen zien op het overheidsbudget voordat er materiële gevolgen zullen komen voor gevechtsoperaties in Oekraïne".
LEES OOK: Groei van olievraag wordt in 2025 geremd, mede door handelsoorlog van Trump